keskiviikko 29. lokakuuta 2014

MietiskelyäOlen tässä vähän ajan sisällä lukenut erilaisia marsuja koskevia palstoja. En oikein enää tiedä eikö nykyihminen osaa hoitaa marsujaan ilman et joka asiasta kysytään netissä. On kuin lukisi aikoinaan Suosikissa ollut Erkin palstaa. Onko paino oikea? Onko oikean kokoinen? Mitä sille syötän? Mitä sen kanssa tehdä? Mikä tämä patti on jne.? Tiedän ihmisillä ei ole halua maksaa eläinlääkärin kuluja pienelle eläimelle niin herkästi. Mutta itse kyllä herkeämättä jos marsu rohisee tai löytyy kiinnittynyt patti jostain niin lähden lääkäriin tai marsu vuotaa verta.
 Heinän seasta saattaa löytyä ihan mitä vaan varsinkin kun ostaa paalattua heinää. Itse olen löytänyt muumioituneen hiiren sieltä. Purujen seasta on löytynyt paperia jne. Olen kuullut myös kuolleista linnuista. Mutta kun eivät nuo paikat jossa näitä valmistetaan ole mitään laboratorioita niin mukaan saattaa tulla multaa ja kaikkea mahdollista. Jotenkin nykyään ihmisillä on se mielipide, että kaikki pitää olla juuri niin puhdasta jne. Mutta pienimulta paakku voi olla ihan hyvä vastustuskykyä kasvattava asia. Ei kukaan luonnossakaan marsuille sano, että tuota kortta et voi syödä kun siinä on multaa. Toki ei se muta ole hyvä asia jos sitä kiloittain sieltä löytyy. Mutta pakko sanoa, että Suomesta saa kyllä hyvänlaatuista heinää kun ostaa isoja paaleja.
  Ahdistun siitä, kun luen älä syötä tätä ja tätä marsullesi tai se tukehtuu kuoliaaksi. Marsu pureksii kuitenkin ravintoansa hampaillaan pieneksi. Toki jos väkipakolla työnnät sen suuhun jotain, kun marsu on sairas ja se ei jaksa työstää niin on aika päivän selvää, että eläin tukehtuu. Jotenkin tulen itsekin epävarmaksi ja alan pohtimaan jo edesmenneitä, että syötin heille väärää ruokaa ja kuolivat jolloin oma järki alkaa puhumaan. Minulla on ollut ihan lapsena eka marsu Lari jolle syötettiin kaikenlaisia kasviksia, heinää ja jotain siemen tms. sekoitusta. Ei silloin oltu vielä perillä jostain pelleteistä. Marsulle ostettiin sitä mitä eläinkauppa silloin suositteli. Lari sai meidän viljelypalstalta paljon eri kasviksia kesällä niin lehtikaalia kuin porkkanan naatteja. Larilla ei ollut koskaan vatsa löysällä.
 Myös välillä ihmettelen sitä, että ihmiset kyselee mitä tehdä jonkun 5v marsun kanssa joka ei enää syö samaa tahtia kuin nuorempana pitäisikö tätä tukiruokkia. Sanon ihan suoraan, että kun marsulla alkaa olemaan ikää ja massakin on laskenut niin voi kaksi kertaa miettiä sitä, että onko pakko nesteytyksestä ja ruokkimisesta enää hyötyä. Marsun odotettavan elinikä ei ole 10v vaan paljon pienempi. Toki on näitä hyvin pitkään eläneitäkin neitoja ja herroja ollut. Mutta pääsääntöisesti omalla kohdalla ovat marsut alkaneet siirtymään taivaan porteille 4-6vuoden iässä. Ei ole hyväksi siis pakko ruokkia vanhusta ja pitkittää kuoleman tuloa. Kuolemankin tulee olla armollinen eikä pitkitetty vain koska ei halua luopua. Enkä tällä nyt sitten tarkoita sitä, että sairastunutta hyvä massaista 4vuotiasta ei saisi tukiruokkia vaan sitä, että vanhus näyttää sinulle jo hiipumisen merkkejä. 
 Marsujakin on kaikenlaisia hoikkia ja tuhteja kuten meitä ihmisiä. On marsuja jotka tulevat helposti toisten kanssa toimeen ja on niitä jotka ei sitten millään meinaa tulla toisen kanssa toimeen. Meillä oli paljon Nebloksen kanssa ongelmia juurikin tässä asiassa, että kaveria ei meinannut löytää. Sitten tippui taivaasta ylikiltti Tiitus herra jonka kanssa Neblos on asunut Hämeenlinnan näyttelystä alkaen. Aluksi olin varma, että Neblos ei tule hyväksymään ikinä ketään, mutta kun on tarpeeksi alistuva kaveri jota Nebloksen ei tarvitse koko ajan komennella niin johan se sopu syntyy. Esimerkiksi adhd aby Malloween ei tulisi ikinä kuuloonkaan Nebloksen pariksi. Malloween on hyvin vilkas ja tietää oman paikkansa laumassa. On tainut menestys nousta sillä hattuun. :D
 Painoista vielä sen verran, että hoikin uros marsuni on painanut alle 800g koko elämänsä ja kaikki ei ollut hänellä niin ruusuista. Mutta painavin on sitten ollut Toni joka oikeasti parhaimpina päivinään painoin 1,7kg. Kokemusta tosiaan on enemmän näistä uroksista kuin naaraista.

Ihmettelen vain mihin ihmisten maalaisjärki on oikeasti kadonnut. Kiitos ja anteeksi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti